Tandläkare Bromma

Bra tandvård för hela familjen - låga priser och lediga tider

Så blir du av med dina höstblåsor

Höstblåsor drabbar främst barn men ibland även vuxna. Har du drabbats kan du läsa våra tips – så blir du av med dina höstblåsor.

Vad är höstblåsor?

Under sensommar och tidig höst drabbas många, främst barn, av så kallade höstblåsor. Den medicinska benämningen för åkomman är Veskiulös stomatit, vilket innebär att man får små, vätskande blåsor i och runt munnen. Det är också vanligt att man får blåsor på händer och fötter. Detta beror på en smittsam virusinfektion och man smittas genom nära kontakt med någon som redan insjuknat.

Bra att veta om höstblåsor är att det sällan är farligt. Däremot kan det vara väldigt besvärligt och jobbigt och då kan det bara bra att ta till knep som lindrar.

Symptom

Höstblåsor börjar vanligtvis med feber och halsont innan dom första blåsorna bryter ut. Dom kan sedan sätta sig på tunga, gom, svalg, insida kind, läppar och runt munnen. Blåsor på händer och fötter är också vanligt och man kan känna sig väldigt hängig, till följd av febern.  

Blåsorna kan klia och dom som finns inne i munnen kan svida och göra lite ont.

Behandling och lindring

Eftersom höstblåsorna beror på en virusinfektion finns ingen direkt behandling. Den läker ut av sig själv efter någon vecka. Det finns alltså inte så mycket man kan göra själv för att bli av med blåsorna, men däremot kan man lindra besvären på olika sätt.

  • För det första ska man undvika att röra vid blåsorna. Dom kommer tids nog att torka ut och ramla av och det kan vara svårt att låta bli att pillra på dom. Man bör ändå försöka undvika det och har man ett barn som drabbats får man hålla lite extra koll.

  • Kall dryck eller glass kan lindra sveda och klåda vid blåsor i munnen. Undvik att äta sådant som är salt och surt då det kan göra besvären ännu värre

  • Har man ont i munnen till följd av blåsorna kan man ta smärtstillande läkemedel. Välj något som samtidigt verkar febernedsättande om du drabbats av hög feber.

  • Vid ömmande hud kan man stryka på speciella salvor för att lindra. Dessa finns att köpa receptfritt på apoteket. Fråga om hjälp innan du köper så att du får med dig rätt produkter hem.

Stanna hemma

Höstblåsor är väldigt smittsamt och det är vanligt förekommande på förskolor. Även om man känner sig pigg och utan feber är det en god idé att stanna hemma ett par dagar extra istället för några för få. Det gäller både vuxna och barn, eftersom man såklart vill undvika att smittan sprids ytterligare.

Då ska du söka vård

Har man drabbats av höstblåsor behöver man i regel inte söka vård eftersom tillståndet är för det mesta är ofarligt. Har man däremot väldigt hög feber, magsmärtor, stel nacke eller svårt att andas i samband med att man drabbats av blåsorna bör man vända sig till närmsta vårdcentral snarast.

Även om åkomman är svår att behandla med läkemedel kan det vara bra att en läkare får ta en titt så att man kan utesluta att något är farligt.

Att drabbas av höstblåsor är naturligtvis jobbigt och besvärligt, främst för små barn. Det viktiga är att man vilar och tar det lugnt så att infektionen kan läka ut av sig själv. Använd produkter som lindrar och undvik att röra vid blåsorna. Vänd dig till vården eller ring sjukvårdsupplysningen om du känner dig orolig över något – i övrigt är det bara att vänta ut sjukdomen och att blåsorna försvinner.

Relaterade artiklar

Fakta om rotfyllningar

Fördelar med privat tandvård

Så håller du rent mellan tänderna

Skötselråd för tandställning

 

Din tandläkare i Bromma



5 May 2020