Fluortanten kom på regelbundna besök i alla svenska skolor genom hela 1960-talet och ända till början av 1990-talet. Men vad hände sedan med fluortanten?
Vad är en fluortant?
Om din skoltid infann sig mellan omkring 1990 och 2005 har du kanske inget minne av vare sig flourtanten eller hennes bricka med små plastglas med fluorsköljning. “Fluortant” var den skräckblandat ömsinta benämningen på de munhygienister som regelmässigt dök upp i sveriges klassrum från 1960- till sent 80-tal. Satsningen kom sig av utbrett dålig munhälsa bland skolbarn och fluortanten tillkallades för att genom uppsökande verksamhet förbättra barnens mun- och tandhygien. Hon kom helt enkelt till skolan utrustad med små plastglas och en 0,2-procentig natriumfluoridlösning som varje elev noggrant fick skölja munnen med.
Lyckad satsning
Satsningen lyckades, efter ett antal år såg man en markant förbättring av skolbarns munhälsa och i början av 90-talet ansågs flourtantens roll utagerad. Redan omkring tio år senare skulle hon dock dyka upp igen. Karies bland barn i skolålder hade i vissa områden ökat igen och det var dags för en ny satsning. Socioekonomiskt utsatta områden visade på kraftigare ökningar och Folktandvården startade upp ett så kallat kariespreventionsprogram.
I början av 2000-talet återuppstod alltså fluortanten, men den här gången var hennes roll inte fullt så allmänt utbredd. Fluortanten (och hennes manlige kollega - fluormannen) besöker förskoleklasser och elever i årskurs 5 i hela Stockholms län, men utan bricka, glas och fluorlösning. Istället ger hon eller han en lektion på temat Friska Tänder som ska hjälpa och inspirera barnen att själva se efter sin munhygien på ett fullgott sätt. Till vissa skolor i utvalda riskområden, där utbredningen av karies är som mest markant, erbjuds fluorsköljningar som lärarna själva får genomföra i sina klassrum.
Totalt får cirka 50.000 barn i sverige lektioner i munhälsa varje läsår, och omkring 8.500 barn får skölja bort tandtrollen med fluorsköljning på skoltid.
Råd från fluortanten
Fluortantens och fluormannen arbetar för jämlik tandvård och hälsa och deras budskap kan sammanfattas med följande ledord:
- Fluor, vila, vatten!
- Såhär kan en fluortants råd kring tandhygien och munhälsa i korthet se ut:
- Kom ihåg hur viktiga dina tänder är, du kommer att behöva dem livet ut!
- Borsta med fluortandkräm noggrant och dagligen, både morgon och kväll.
- Tänderna mår bra av att få vila mellan måltiderna du äter, så försök att inte småäta så mycket.
- Drick mycket vatten.
- Var extra noggrann med att borsta helt nya tänder, särskilt barnets kindtänder.
- Ät helst sötsaker bara en gång i veckan, om du äter allt vid samma tillfälle blir skadan på tänderna mycket mindre.
Fluortantens Dag
Sedan 2009 firas Fluortantens dag varje år den 1:a september, för att främja tandhälsa och uppmärksamma fluortanten och fluormannens gärning för jämlik tandvård.
I Stockholm firas dagen till exempel med att fluortanter och fluormän dyker upp på offentliga platser för att dela med sig av sin kunskap, och gratis fluorprodukter. Håll alltså särskild utkik efter fluortanten den 1:a september, nu för tiden smakar fluorprodukter ofta riktigt gott och finns i form av både sugtabletter och tuggummin!
Andra inlägg
- Tänder och alkohol
- Nariga läppar – orsaker och åtgärder
- Kan man lämna kvar rötterna efter att ha tagit bort en trasig visdomstand?
- Fläckar på framtänderna
- Ont i munnen – vad kan det bero på om det inte är tandvärk?
- Skonsam tandblekning – säkra metoder
- Test av tandkräm för barn
- Myter om hål i tänderna och karies
- Hur fungerar referenspriser för tandvård?
- Högkostnadsskydd för tandvård