Fluor i tandkräm - en bakgrund
Fluor är ett icke-metalliskt grundämne som finns i naturen runt omkring oss, bland annat i vattnet. Halterna av fluor i dricksvattnet varierar från plats till plats och det var faktiskt så man i början av 1900-talet upptäckte att fluor hade en positiv inverkan på människors tänder. I staden Colorado Springs var halterna av fluor i vattnet höga, och invånarna där hade dessutom en markant bättre tandhälsa än invånarna i den närbelägna staden Boulder, där fluor nästan inte förekom alls i vattnet. Snart kunde man fastslå att det inte var ett sammanträffande och man började använda fluor inom tandvården.
”Under 60- 70- och 80-talen blev svenskarnas tandhälsa allt bättre och idag är den bland de bästa i världen. En stor anledning till detta är just fluortandkrämen”
1950 började man tillsätta fluor i tandkrämen i Sverige och sedan dess har vår tandhälsa blivit mångfaldigt bättre. Innan 1950 var hela 23% av befolkningen tandlös och i princip ingen, ung som gammal, hade tänder som inte drabbats av karies. Under 60- 70- och 80-talen blev svenskarnas tandhälsa allt bättre och idag är den bland de bästa i världen. En stor anledning till detta är just fluortandkrämen, och svenska politikers, läkares och opinionsbildares kamp för att få folket att använda fluortandkräm, bland annat via de berömda fluortanterna som började besöka svenska skolbarn på 60-talet och lät dem skölja tänderna med fluor.
Varför är fluor bra för tänderna?
Fluor stärker tandens emalj och ger den ett bättre skydd mot det syraangrepp som startar när vi ätit sockerhaltig mat och kolhydrater. I stort sett alla livsmedel innehåller socker på ett eller annat sätt så denna syraattack inträffar varje gång vi äter. Om tandemaljen är svag kan bakterierna få hål på tandemaljen och ta sig in i tanden - detta är karies. Vid långtgående karies tar sig bakterierna hela vägen in till pulpan och tanden dör.
Genom att borsta tänderna med fluortandkräm regelbundet hjälper vi tänderna att stå emot angreppen och bli starkare. De generationer som vuxit upp med fluortandkräm sedan barnsben har långt starkare tänder än tidigare generationer och får mycket mer sällan hål i tänderna. Fluorets positiva inverkan på svenskarnas tandhälsa är odiskutabel.
Kan fluor vara farligt?
I linje med tidsandan med sociala medier, alternativa fakta och liknande har det på senare tid höjts röster, framför allt från en del småbarnsföräldrar, att de inte vill ge sina barn fluortandkräm. De stödjer sig på en amerikansk studie som visat på att för höga halter av fluor kan leda till att barn får inlärningssvårigheter. Denna studie har blivit kraftigt kritiserad av seriösa forskare av många anledningar, men en av de största är att undersökningen är utförd i ett område där så kallad vattenfluoridering förekommer. Vattenfluoridering innebär att man tillsätter fluor i vattnet för att öka den allmänna tandhälsan i ett område. Det har inte förekommit i Sverige sedan 70-talet då det förbjöds.
Det är sant att för höga halter av fluor kan orsaka förgiftningssymptom. För ett litet barn krävs det dock att det sätter i sig en eller ett par tuber fluortandkräm för att det ska ge några symptom, och naturligtvis mer för vuxna. Att fluortandkräm skulle vara farligt att använda är helt enkelt inte sant, och att undvika att låta barnen borsta tänderna kan ge dem stora svårigheter med tandhälsan senare i livet. En ansvarig förälder har i denna fråga större nytta av att lyssna på Sveriges Tandläkarförbund och WHO, som båda till 100% rekommenderar användning av fluortandkräm, än att gå på ryktesspridning på nätet.
Komplement till fluortandkräm
Har du en förhöjd risk för karies är fluorsköljning ett bra komplement. Fluorlösningar som man sköljer med morgon och kväll gör att fluoren finns kvar längre i munnen och hjälper till att ytterligare stärka tandemaljen. Fluortabletter är ett annat bra komplement. Vid akuta fall kan man även gå till tandläkaren och få en fluorlackering för att hjälpa tandemaljen att stärkas.
Andra inlägg
- Tänder och alkohol
- Nariga läppar – orsaker och åtgärder
- Kan man lämna kvar rötterna efter att ha tagit bort en trasig visdomstand?
- Fläckar på framtänderna
- Ont i munnen – vad kan det bero på om det inte är tandvärk?
- Skonsam tandblekning – säkra metoder
- Test av tandkräm för barn
- Myter om hål i tänderna och karies
- Hur fungerar referenspriser för tandvård?
- Högkostnadsskydd för tandvård